אנטיפסטי ירקות

אי אפשר לטעות עם מגש אנטיפסטי ירקות גדול.

כמעט בכל פעם שאני מארחת קבוצה גדולה של אנשים, אני דואגת שתושב הקבע הזה יהיה נוכח. תמיד, אבל תמיד, יהיו לו קונים.

אם אלו שומרי הגזרה למיניהם או דווקא אוהבי האוכל שיודעים להעריך ירקות טובים, שקיבלו טיפול ויחס נכונים.

פשוט לא ניתן להישאר אדישים למגש הצבעוני והאטרקטיבי הזה – וברגע שטועמים, רשמית נשבים בקסם.

המנה שתוצג כאן אינה מנת אנטיפסטי איטלקי קלאסי, היות ובאיטליה, אנטיפסטי כולל בעיקר צלחת גבינות ו/או נקניקים והירקות תופסים תפקיד פחות מרכזי. אני, בדומה לרוב הישראלים, בוחרת ללהק את הירקות לתפקיד הראשי.

מה שכיף באנטיפסטי הזה, הוא שכל פעם אפשר להשתמש בירקות שונים, השמיים הם (כמעט) הגבול. עושים שימוש בירקות העונה או בצורה הפחות רומנטית והיותר פרקטית – במה שיש לכם זמין במזווה ובמקרר. הרכב הירקות לעולם אינו קבוע אצלי.

פעמים רבות אני מכינה צלחת של אנטיפסטי גם כתוספת לארוחת צהרים של ילדיי, לכל אחד מהם יש את הירקות האהובים עליו, אך אין ספק כי כוכבת ההצגה, מבחינתם, היא הכרובית.

אני מאמינה בשוויון הזדמנויות ואין אצלי אפליה,  אך יש את אלו שתמיד ימצאו על המגש שלי, והם: בטטה, זוקיני, פטריות, בצל ושום.

אפשר לתבל חלק מהירקות בתיבול אחד וחלק בתיבול שונה, סתם בשביל הכיף והגיוון, אך המנה תצא מאד טעימה גם אם תידבקו "רק" בתיבול של שמן זית איכותי, פלפל שחור גרוס ומלח ים אטלנטי (חשוב מאד במנה זו להשתמש אך ורק בקריסטלים הנפלאים של המלח ים האטלנטי ובשום פנים ואופן לא במלח שולחן רגיל – ההבדל הוא תהומי).

את האנטיפסטי המצולם, הכנתי לכבוד בופה ארוחת הבוקר בפיקניק יום הולדת 7 ליובלי (עליו סיפרתי לכם כבר פה). אם כן, נגענו כאן בעוד פלוס של מנה זו – היא משתלבת נהדר בכל ארוחה – בוקר, צהרים או ערב, חלבית או בשרית, ירקות צלויים בתנור תמיד יתקבלו בברכה גדולה.

רשימת המצרכים והכמויות המפורטת בהמשך היא בגדר המלצה בלבד, משום שכפי שהבנתם, כמעט כל ירק יתאים – רק יש לשים לב כי לחלק מהירקות זמני האפייה ארוכים יותר משל אחרים (בטטה למשל, צריכה הרבה יותר זמן בתנור מפטריות או עגבניות). אל דאגה, הכל יוסבר ויפורט בהמשך.

אז הצטרפו אליי ובואו נקפוץ למגירת הירקות שלכם .

מצרכים:

מצרכים לאנטיפסטי

3-4 זוקיני שטופים וחתוכים למקלות עבים, שגם אותם חותכים לחצי

3-4 בטטות מקולפות וחתוכות לפרוסות דקות

3-4 גזרים מקולפים וחתוכים ל-4

שני ראשי שום שלמים חתוכים לחצי (לרוחב)

חופן עגבניות שרי תמר, שלמות ומונחות בתוך מעין קערה שיוצרים מרדיד אלומיניום (זרמו איתי )

3 בצלים סגולים חתוכים לרבעים

פלפלונים צבעוניים קטנים שלמים (אפשר להמיר בפלפלים רגילים מגולענים וחתוכים ל-4)

סלסלת פטריות שמפיניון שלמות

פטריות פורטובלו חתוכות לשניים/רבעים

פרחי כרובית מראש כרוב אחד

שמן זית משובח

מלח ים אטלנטי

פלפל שחור גרוס טרי

אופציונאלי (אך נחמד מאד):

כמה גבעולי טימין

1-2 ענפי רוזמרין

אורגנו יבש/טרי

ירקות נוספים שלעיתים מצורפים לחגיגה:

אספרגוס – שלמים

שעועית ירוקה – שלמה

ברוקולי – פרחים, כמו הכרובית

כרישה – עיגולים עבים של החלק הלבן בלבד

עגבניות רגילות חתוכות ל-2 או 4, תלוי בגודלן

חציל פרוס

סלק – פרוסות עבות או רבעים

הוראות הכנה:

מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.

מניחים את הירקות החתוכים, כפי שתואר ברשימת המצרכים, בשורות/קבוצות אחת אחרי השנייה (למשל, זוקיני, אחריו פלפלים, אחריו בטטה ואחריו פטריות, כפי שמצולם).

  • מומלץ להפריד את הירקות לפי סוגים ולא לערבב את כולם יחדיו – כך אפשר להעניק לחלק תיבול שונה ו/או לשלוף החוצה ירק מוכן ולהשאיר ירק שצריך עוד זמן אפייה בפנים.
  • את "קערת" העגבניות הניחו כמו שהיא על התבנית.

סידור הירקות על תבניות התנור

סידור הירקות על תבניות התנור2

ממשיכים עם תבנית נוספת באותו אופן (כבר תועדו מקרים בהם שלוש תבניות תנור גדושות חוסלו עד תום).

תבנית 2

מזלפים בנדיבות שמן זית איכותי על כל הירקות, מתבלים במלח ים אטלנטי ופלפל שחור גרוס טרי.

זילוף שמן זית

תבנית מתובלת

תבנית 2 מתובלת

  • לעניין התיבול הנוסף:
  • ניתן להוסיף כמה גבעולי טימין בין חלק מהירקות – הפעם בחרתי לפנק את הבטטות בניחוח טימין, שאהוב עליי במיוחד.
  • את ענפי הרוזמרין (שבדרך כלל איני מוסיפה), הנחתי באזור הבצלים והשום. בדיעבד, הם אכן העניקו ארומה נפלאה ולא דומיננטית מדי.
  • על הזוקיני פיזרתי מעט אורגנו יבש שהוסיף המון בעיניי.
  • שוב, תיבולים אלו הם אקסטרות נחמדות, אך המנה תצא נפלאה גם בלעדיהם. עם זאת, מדובר במאמץ נוסף של 10 שניות שעושה הבדל משמעותי באכילה – הסועד מרגיש שכל ירק קיבל יחס אישי ונפרד, ומי אנחנו שנהרוס לו את ההרגשה הזו..? 
  • הזוקיני יידע לקבל יפה מאוד גם פרמזן מגורד, בנוסף לאורגנו-מלח-פלפל. במחשבה שניה, בעיני, כמעט כל מאכל שנגרד עליו פרמזן ישתבח .

מכניסים את התבניות לתנור החם וכעבור כ-25 דקות אפשר להתחיל לדוג את הירקות שמוכנים מהר יותר מהאחרים (כמו פטריות ועגבניות שרי). שאר הירקות יהיו מוכנים כעבור עוד 20 דקות בערך (סך הכל כ- 45 דקות).

  1. זמני האפייה משתנים כמובן מתנור לתנור, אין ברירה תצטרכו לטעום מכל ירק כדי לבדוק אם כבר הגיע לשיאו .
  2. מודה שלפעמים (כמו הפעם) אני מוציאה את כל הירקות יחד. במקרים כאלו אני דואגת להציץ, מדי פעם, על הירקות ה"רגישים" בכדי לוודא שלא יהיו over.
  3. במקרה המצולם, היות והאנטיפסטי הועבר לפיקניק בשטח (פארק הרצליה תופס כ-"שטח"?!), לא העברתי לצלחת הגשה יפה ומרשימה, אלא למגשי פלסטיק שלא היו גדולים מספיק להכיל את כל הכמות. אין ספק כי התוצאה הרבה פחות יפה ובטוח שפחות נכונה עבור הבלוג, אבל אתם סולחים לי נכון?

תבנית 1 מוכנה3

מגש2 מוכן

אנטיפסטי מוכן2

עד הפעם הבאה,

מיכל

עשוי לעניין אותך גם

עשוי לעניין אותך גם...

אהבתם את המתכון? שתפו עם חברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
4 תגובות
  1. בתשבע כץ הגב

    נראה נפלא. האם ניתן להכניס יותר מתבנית אחת לתנור? בדרך כלל ההנחיות הן להכניס כל תבנית בנפרד.( תנור טורבו)

  2. שרון הגב

    היי מיכל,
    2 שאלות:
    האם "מותר" להכין אנטיפסטי כמה ימים לפני האירוח?
    האם צריך לחמם לפני ההגשה/ בטמפרטורת החדר?
    תודה!

השארת תגובה

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב pinterest
Print Friendly, PDF & Email
גלילה לראש העמוד

הרשמו לניוזלטר שלנו

ותהיו מעודכנים בכל פעם שאני מעלה מתכון חדש

דילוג לתוכן